Zbor low cost - ce asta inseamna

Cu siguranta fiecare dintre voi a auzit de existenta biletelor de 50-20 si chiar 10 euro. Și un astfel de preț al biletului de avion este destul de real și, cel mai probabil, este oferit de o companie aeriană low cost. Care sunt companiile aeriene atât de ieftine, vom analiza mai jos.

Termenul „low cost” se traduce literal prin „low cost” și se referă nu numai la prețurile mici ale biletelor, ci și la costurile economice ale tranzacției care permit companiilor să ofere prețuri mai accesibile pentru bilete.

Referință istorică

Una dintre primele companii aeriene low cost este Southwest Airlines, care a apărut în SUA în anii 1970. În Europa, o tendință similară a început să se dezvolte abia în anii 90 ai secolului trecut, iar primele companii aeriene low-cost au fost Ryanair din Irlanda și EasyJet din Marea Britanie. Creșterea lor rapidă a fost determinată de crearea Uniunii Europene și de dereglementarea ulterioară a spațiului aerian în Europa. Datorită acestui fapt, companiile aeriene au putut opera zboruri între țările UE fără a fi nevoie să obțină multe permise speciale.

Cele mai populare companii aeriene low cost

Wizzair (Ungaria), Ryanair, EasyJet, AirAsia (Malaezia), JetBlue Airways (SUA), IndiGo (India) și multe altele.

De ce sunt biletele atât de ieftine?

  1. Îmbunătățirea rețelei de rute. Zboruri frecvente dintr-un punct în altul și timpi de așteptare redusi. Companiile aeriene low cost se concentrează în principal pe cursele scurte și medii populare, în principal până la 2000 de kilometri.
  2. Standardizarea flotei - preferință pentru un model de aeronavă cu o clasă de serviciu (fără clasă business). Acest lucru reduce costul personalului de întreținere. În plus, companiile aeriene tind să utilizeze doar aeronave noi, deși nu au mai mult de 10 ani. Utilizarea aeronavelor moderne reduce riscul defecțiunilor tehnice și, în consecință, al anulărilor de zboruri, ceea ce duce la reducerea costului întârzierilor mari. Vârsta medie de operare a aeronavei este sub medie (13 ani) - doar 4-7 ani.
  3. Respingerea formelor tradiționale de serviciu la bord. Lipsa împărțirii în clasă a cabinei, mâncarea la bord, bagajele, alegerea locurilor, îmbarcarea prioritară sunt asigurate contra cost.
  4. Utilizarea aeroporturilor mai puțin populare. Deoarece tariful de avion standard include taxe mari de aeroport, utilizarea aeroporturilor mai puțin cunoscute ajută la reducerea acestor costuri și, de asemenea, reduce timpii de așteptare la aeroport.
  5. O strategie de „bagaj minim la bord”, care nu numai că ajută la reducerea greutății aeronavei înainte de decolare, ceea ce duce la un consum mai mic de combustibil, dar și la reducerea timpului de service a aeronavei la sol. Scaunele fixe ale Ryanair și lipsa buzunarelor din spate reduc, de asemenea, timpul petrecut cu curățarea cabinei. Toate acestea împreună permit companiilor aeriene să deservească rapid aeronavele la sol. Datorită acestui fapt, de exemplu, Wizz Air și Ryanair operează în medie 3-5 zboruri pe zi.

Dezavantajele zborurilor low cost

  • Sosire la aeroporturi mai puțin populare
  • Lipsa hranei furnizate in timpul zborului
  • Taxă suplimentară pentru înregistrarea bagajelor
  • În sărbători sau în weekend, costul zborurilor poate crește semnificativ.

Dar, în ciuda dezavantajelor minore, principalul avantaj al low cost este zborul la un cost foarte mic, iar cel mai adesea zborul către destinație va fi cel mai ieftin în comparație cu cazarea sau călătoria locală.

Companie Aviatur va fi bucuroasa să achiziționeze bilete de avion low cost pentru orice destinație și să se ocupe de călătoria dumneavoastră.